Traject deel 4, de diëtiste en Saxenda

Ik heb mijn sporten en de diëtiste in hetzelfde gebouw, dus zo kan het zijn dat je 2x per dag in de sportschool staat. Je kunt het ook overdrijven ;-). Hop, op de weegschaal. Het enige pluspuntje is dat ik meer spieren dan vet heb. En voor de rest is het natuurlijk gewoon drama op dat ding. Lijsten meegekregen met wat je wel, soms en liever niet mag consumeren. En na 38 jaar lijnen weet je dat ondertussen wel, maar toch vind ik het een fijne leidraad.

Ondertussen kwam er iets anders, na advies van mijn zus, op mijn pad. Saxenda. Ik had er wel van gehoord, maar het niet als optie gezien. Ik hoorde verhalen over veel bijwerkingen, weinig afvallen en levenslang spuiten en de diabeten in de weg zitten met het nemen van deze medicatie. Ik ben me erin gaan verdiepen.

Saxenda wordt voorgeschreven voor obesitas. De andere merken zijn voor diabeten. Je krijgt het niet zomaar, mits je het zelf betaalt maar dan nog op recept en een goed verhaal ;-). Het advies is levenslang te spuiten door de werking van het medicijn; hongergevoel en cravings weghalen (het werkt, simpel gezegd, op je suikerspiegel). Dat komt weer terug als je ermee stopt. Je komt dus daarna niet zomaar alles meer aan, niet van de lucht. Ik ga er vanuit dat als je je levensstijl aanpast in de aankomende maanden, je dit door kunt zetten. Het gevaar van aankomen heb je ook na de operatie, als je niks verandert. De bijwerkingen zijn tijdelijk. En als je na 12 weken niet 5% bent afgevallen is het raadzaam te stoppen met het medicijn.

Ok, duidelijk. Met Hen om tafel gaan zitten; ik zou het namelijk niet vergoed krijgen en het is reteduur. Hen vond het het proberen waard. Liever geen operatie, maar dat kon eventueel altijd nog. Afgesproken, zowel met Hen, als met mijn huisarts, dat ik gewoon in het voortraject van de operatie blijf zitten. Deze duurt nog wel 3 maanden en zo blijf ik in het sporttraject en bij de diëtiste lopen. Ik heb dan ook altijd nog een keuze.

Mijn huisarts heeft weinig tot geen ervaring met het voorschrijven van Saxenda, dus ik ben een pilot 😉

Ik ben dinsdag begonnen met spuiten. En ik merkte het meteen (of nou ja, binnen een paar uur). Licht misselijk, maar ook totaal geen hang meer naar zoet of eten überhaupt. En dat is ook wat mensen zeggen die het al een tijd doen: je kunt nu een dieet volgen, welke dan ook, om je levensstijl aan te passen en zonder dat je na een paar weken afhaakt om welke reden dan ook. De resultaten van sommigen liegen er dan ook niet om. -38 kg in een jaar en een ander -25kg in 5 maanden. Met een operatie gaat dit vele malen sneller, I know. En ik weet ook dat niet iedereen gezegend is met goede resultaten. Maar toch. Ik wacht met gezonde spanning de resultaten van dinsdag af 😉

Overigens wil ik wel even melden dat je soms brutaal moet zijn. Voor vergoeding moet je een jaar GLI (leefstijlprogramma) gevolgd hebben en aan hele bups lelijke voorwaarden voldoen, maar ik heb mijn factuur gewoon ingediend bij de zorgverzekering. En ze hebben het van mijn eigen risico afgehaald. Dat lijkt mij goed nieuws. Of dat nu komt door de allerhoogste verzekering, het feit dat ik al 100.000 trajecten heb gevolgd of dat ik beginnend suiker heb (kunnen zij niet weten), weet ik niet, maar prima.

En ja, dikke mensen kosten de maatschappij een hoop geld. Maar ik doe het om straks erger te voorkomen.

Andere blogs

 

Saxenda, week 2

Saxenda, week 2

Ik krijg best veel vragen over hoe het nu gaat met mijn trajecten. Dus een update. Het idee om me te laten opereren raakt steeds meer naar de achtergrond. Ik heb veel mensen gesproken en het is maar voor een kleine groep zaligmakend. De eerste twee jaar zijn de...

Traject, deel 3, Het sporttraject

Traject, deel 3, Het sporttraject

Ik ben nu in mijn tweede week van het sporttrject. Dacht ik toch echt dat ik het met 2 vingers in de neus zou doen, want "het zal vast lafjes aan gaan". Haha, no way you lazy bitch! Rammen met dat gebouw! Vandaag was het dan geen circuitje maar een half uur kracht, 10...

Traject, deel 2, de intake

Traject, deel 2, de intake

Om met de deur in huis te vallen: ik heb een GO. Vanochtend nuchter naar het ziekenhuis. Op de scootert, binnen 7 minuten op locatie en geen parkeerkosten. Oh ...en voor de deur parkeren. Ik stond nog bij de balie me aan te melden voor het bloedprikken toen ik...