Selecteer een pagina

Hulpmiddelen

Daar waar in mijn omgeving (prive, werk en online) er steeds meer mensen kiezen of hebben gekozen voor een operatie, daar is het vooralsnog niet mijn pad dat ik zal bewandelen. Ik zeg bewust ‘vooralsnog’ omdat ik niks meer uitsluit. Ik raak zo langzamerhand ook wel uitgestreden. Ja, ik weet het, het moet geen strijd zijn maar een way of life. Ik ben dan ook al een tijdje stabiel dik omdat ik niet meer aan troost- en/of beloning eten doe. Nu nog afvallen en dan sporten en gezonde keuzes way of life maken. Maar een zetje in de goede richting zou gewoon heel heel fijn zijn.

Ik ben niet vies van een hulpmiddel. Ik vind een maagoperatie gewoon te heftig, nog. Maar ik heb wel mijn dokter gebeld om te vragen of Semaglutide al ingezet wordt bij Obesitas (nu is dat alleen nog bij Diabetes 2). Het zorgt er in het kort voor dat er minder suikers opgenomen worden. Ze wilde zich er best hard voor maken, maar de resultaten zijn niet heel hoopgevend. Oh, Laat dan maar.

Dan heb je nog de keuzes:

Pose, 12 plooien in je maag. Vind ik best een optie. Kosten + 10.000 euro, niet vergoed. Oh

Hormooninjecties, GLP-1, die zorgen voor een verzadigd gevoel (volgens mij komt dit hormoon het eerste jaar ook vrij als je een GPB hebt gehad). Valt af. Ik heb plus 10 jaar hormonen geslikt ivm een kinderwens voor een eerste en tweede kindje. Het zijn totaal andere hormonen, maar ik begin er niet aan.

Dan mijn favoriet: Een maagballon. Je slikt een capsule zo groot als een zetpil, geen probleem, Ik slik een ei door als het moet. Na 16 weken verdwijnt het vanzelf uit je lichaam en ben je 10-15% van je lichaamsgewicht kwijt. Helemaal prima. dan ben ik een stuk op weg en de rest doe ik fluitend want blij, gemotiveerd en alles. En als je dat niet doet (zelf doorzet) ben je een lul…. en zit alles er zo weer aan. Maar dat geldt uiteindelijk voor alle hulpmiddelen die je krijgt. Kosten maagballon: 4000 euro. Wordt niet vergoed.

Kijk ..en daar wringt het voor mij een beetje. De opties die je nu van je zorgverzekeraar krijgt vergoed, naast de dietist, zijn GLI (leefstijlprogramma) en een GBP/Sleeve. Dat zijn wel twee uitersten, hoor. Een operatie is vele malen duurder dan een maagballon. Ik snap dat het ook met slagingspercentage te maken heeft, maar als je op termijn van 10 jaar kijkt, zal het percentage toch ook beduidend lager zijn. Hang er desnoods restricties aan. Wil je een hulpmiddel (maagballon, Pose, GBP etc)? Prima, maar dan mag je zoveel kalenderjaren geen (ander) hulpmiddel meer krijgen. Je wordt enorm beperkt in je keuzes op deze manier; haast gedwongen in een best pittige operatie als je wat hulp kunt (of meestal: MOET) gebruiken.

Maar goed, ik zou al te graag een maagballon willen als hulpmiddel, maar ik heb geen 4000 euro. Ik kan er voor sparen maar dan nog kan ik die 4000 euro echt beter gebruiken.

…….Sponsor worden? Ik laat rustig je logo op mijn lijf tatoeëren 😉

Nou ja…lang verhaal wat korter:….en we gaan gewoon door!

 

  • Voor de oordelende mensch (ga gewoon minder eten en meer sporten en niet van onze samenlevingscenten profiteren): Niemand wil dik zijn. Net zoals niemand wil ook verslaafd zijn. Er is/zit altijd iets onderliggends. Altijd.

Andere blogs

 

Leef, deel 2

Leef, deel 2

Even een wat optimistischer vervolg op mijn vorige blogje.  Ik ging dus weer naar de dokter met mijn keel. Er zat bij het eerste bezoek een brok pus op een plek die zij niet vaak had gezien. Ze wilde zeker weten dat er niks onder zat wat foute boel was. Oke. Dat is...

Leef!

Leef!

Deze meivakantie staat in het teken van kwakkelen. Twan hoest al een dikke week als een zeehond en ik kwam iets daar achteraan met algehele verkoudheidsklachten en een dikke keelpijn. En Hen volgt ons nu op. Vanochtend maar even naar de dokter gegaan, want mijn...

Hyperventilatie

Hyperventilatie

Sinds mijn interim job kampte ik met hyperventilatie. Elke dag (5! weken lang) een snel kloppend en "overslaand" hart. Dat was een jaar geleden genoeg om met gierende banden en dikke paniek naar de dokter te gaan. Naar de oxazepam te grijpen. En te stoppen met de...